Om Örviken

Lite historia

Örviken har en unik historia där två stora industrier både byggts upp och lagts ned.

År 1893 var det så att två affärsmän köpte mark i syftet att konstruera en såg i Örviken. De bildade då företaget Öhrvikens AB med ett aktiekapital av 3,6 miljoner kronor. Produktionen drog igång år 1894 med lite kapacitet, men sågen byggdes ut under 1890-talet. I slutändan var den bara aktiv i drygt 10 år då driften lades ned 1905. Resterna av sågen revs åren därefter. Samtliga aktier i bolaget köptes upp av en trävarufirma 1906. Därefter uppförde firman en sulfitfabrik i byn på sågverkets kolningsplats, denna fabrik krävde elektrisk energi. Under juli 1906 skrev därför Öhrvikens AB och Skellefteå stadsfullmäktige kontrakt, staden skulle till sulfitfabriken leverera elektricitet. Som ett resultat av detta, av Örvikens sulfitfabrik, fick dessutom Skellefteå stad för första gången tillgång till el.

Naturen

Örviken erbjuder en fin natur med vattnet och skogen. Byn ligger intill havet och det finns många roliga sätt att ta del av det, precis som vår skog. Vid havet där solen ofta blänker kan du tillexempel åka båt i ett riktigt fint vattenområde, svalka dig på stranden, eller ta en fika och titta på utsikten vid båthuset. Under vintern kan du bland annat åka skridskor på havet som då fryst till is. I skogen kan du gå på avslappnande promenader där hela området är fyllt av fräscha dofter och solen lyser in bland de höga träden. Till skogs kan du även under vintern åka i pulkabacken och skidspåret bland de snövita träden. Inte nog med det så kan du uppleva vacker natur nästan överallt runt om i byn då det ligger så nära, till och med om du promenerar längs bilvägar som Färjvägen kommer du att få dig en upplevelse. Besöker du Örviken kommer du helt enkelt bli förvånad över att denna Kustens Pärla gömt sig mitt i Skellefteå kommun hela tiden.

Levande och aktiv by

Örviken är en lugn men väldigt levande plats. Här händer det mycket året om som är perfekt för hela familjen, tack vare vår aktiva byaförening och många engagerade bybor. Bland annat så hålls det under vintern en pimpeltävling för alla åldrar, under våren en majbrasa och under sommaren en familjedag. Dessutom händer det under ett år mycket mer kul, vilket du kommer kunna läsa om på aktuellt när det börjar närma sig. Det syns tydligt runt om i Örviken att vi har bybor och en byaförening som tar tag i saker och engagerar sig, eftersom byn utvecklas och får nya tillägg. År 2020 så fick vi både boulebana och utegym och 2021 bland annat en utställning om lokalhistoria.

Trygg miljö

Byn har en fin förskola som heter Skeppet där byns barn får plats, den ligger på Farleden 22. Här i Örviken skapas en trygg närvaro för barnen när de har nära till skog, hav, kompisar och förskolan. De unga har även olika saker i byn att se fram emot under året, så som spänningen på spökstigen under Halloween eller tipsrundan och våfflorna under familjedagen.

I Örviken finns även en riktig gemenskap där de flesta känner igen varandra och man vanligtvis hälsar oavsett. Folket i byn är trevliga och lär gärna känna dig och andra. Det är det inget problem för dig som bor här om du behöver låna en liter mjölk eller lite socker, grannarna är glada att hjälpa!

Roligt med prisutdelningför barnen på familjedagen

Fakta

Vår by ligger cirka 1,6 mil ifrån Skellefteå centrum och har runt 160 hushåll. Omkring Örviken finns 12 stycken olika tomter till salu, så möjligheten finns att ta del av byns liv och trygghet redan nu. Annars är det även ett helt kvarter påväg som redan under 80-talet detaljplanerades. Kvarteret kommer att ligga bortanför Mastgatan utmed Farleden och kallas Ankarvägen.

sv_SESvenska